En speciell tomt krävde extra planering
Tomten har funnits i Skanskas ägor länge men stått outvecklad under lång tid. Då tomten är lite speciell har det var en utmaning att hitta en funktionell produkt till den. Både tomtens geometri och det bullerutsatta läget intill järnvägen krävde extra planering säger Skanska.
Starka Betongelement var betongelemententreprenör till projektet.
Grönt och hållbart projekt
Redan från start fanns ett beslut om att bygga ett mycket grönt och hållbart projekt. Skanska har arbetat utifrån sin egna modell, Gröna kartan, med målet att uppnå den högsta nivån – mörkgrönt. Det innebär bland annat att de producerar lika mycket förnybar energi som fastigheten använder på årsbasis. Det görs genom att ha solceller på taket och att investera i ny förnybar energi på marknaden. Äldreboendet är certifierast enligt LEED, guldnivå.
Fastigheten har en mycket låg energiförbrukning där kyla och värme tas från borrhål i marken. Fastigheten har även solpaneler på taket och genererar mer energi än den förbrukar. Dessutom uppfördess boendet endast med hållbara byggmaterial och inget byggavfall gick till deponi.
God dialog och transparens
En stor utmaning i projektet enligt Skanska har varit att få ihop alla önskemål från kommunen och hyresgästen utan att rucka på det mörkgröna. Men genom en god dialog och transparens har vi landat i en produkt som vi alla är stolta över.